На 89-годишна възраст почина продуцентът Фред Рус, предаде Screen Daily.

Той е носител на Оскар за филмите „Кръстникът“ II и „Кръстникът“ III, както и много други забележителни филми.
 

Рус работи дълги години с режисьора Франсис Форд Копола. Заедно създават още един от шедьоврите в киното - „Апокалипсис сега“, в който участва Марлон Брандо, „Разговорът“ и The Cotton Club.

Съвсем наскоро Рус беше изпълнителен продуцент на „Мегалополис“ на Копола, чиято премиера бе тази седмица на фестивала в Кан.

Роден в Санта Моника, Рус започва филмовата си кариера в отдела за поща в агенцията за таланти MCA. Той става агент и след това оставя своя отпечатък като кастинг директор на филми, включително Five Easy Pieces, American Graffiti и оригиналния The Godfather. Като кастинг директор, той стартира кариерите на звезди като Джак Никълсън, Даян Кийтън, Никълъс Кейдж и Том Круз. 


Рус работи и с членове на семейството на Копола, като е изпълнителен продуцент на Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse на Елинор Копола и на филми на София Копола, включително Изгубени в превода, Някъде и Присила. 

През 1988 г. Рус получава наградата за цялостно творчество от Американското кастинг общество, а през 2004 г. получава сребърния медальон на филмовия фестивал в Телурайд за постиженията си във филмовата индустрия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня