София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права в България, се проведе на площад “Княз Александър I Батенберг”.



Шарени знамена, цветни визии и пухкав приятел на София прайд 2024 (СНИМКИ)

Шествието, което беше част от "София прайд", приключи. Към 21.00 ч. няма за задържани за противообществени прояви по време на прайда, съобщиха от МВР. По време на шествието бяха издигнати и палестински знамена с призиви за край на войната в Газа.

Надсловът на инициативата на ЛГБТ-общността тази година е "България е и наш дом". 

Десетки хора се стекоха към площад "Батенберг", където се проведе концертът, който предшества "София Прайд". Макар и в топлото време, настроението бе добро.

Те казват, че празнуват правото да бъдат, да обичат и правото да не се страхуват.

Всички представители на ЛГБТ споделят, че са били обект на дискриминация, включително в училище или на работното си място, били са нагрубявани за това, което са, заради различната си сексуалност, някои от тях дори я крият, за да не бъдат обект на такова неравноправно третиране.


София Прайд отново даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди.

Шествието в защита на човешките права, което се провежда за 17-та поредна година, ще тръгне след 19:00 часа от площада по някои от централните улици. Към момента ситуацията е спокойна и няма  напрежение.

Полицейското присъствие в района е засилено. 

Фокусът на София Прайд 2024 ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество. Кампанията тази година ще покаже ценностите и хората, които ни обединят, а не разделят.

„За 17-та поредна година София ще бъде домакин на единствения Прайд в страната и за първи път ще имаме възможността знаковият площад "Батенберг" да бъде мястото на събиране и концерта. Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта”, ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайд, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас", сподели Симеон Василев от организационния комитет.

През 2023 година София Прайд събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. В центъра на събитието бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на София Прайд. В продължение на няколко месеца кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023” насочи вниманието към нуждата от подкрепа в семейната среда, която е изключително важна за ЛГБТИ+ българите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ, БГНЕС, БНР, БТА