Това заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов

Изливът в АЕЦ “Козлодуй“ на радиоактивна вода е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, няма разпространение на водите извън него, заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов при изслушването му в пленарната зала, поискано от „БСП за България“ и свързано с разлива на радиоактивна вода след инцидент при спирането на 6-ти блок на атомната централа.

Изливането на радиоактивна вода е настъпило по време на дневната смяна на 18 юни т.г. в 7:25 ч като по изменение на показанията на датчиците за ниво е доказано, че при предишните смени не е имало изливания, обясни служебният министър. По показания на датчиците то може да се оцени на около 8-9,5 куб.м. Разливът е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, което изключва разпространение на водите извън него, подчерта Малинов.

Помещението, по думите му, е снабдено със система за събиране на пропуските, количеството на които се контролира, и при технологична необходимост отива отново за преработване и връщане в технологичния цикъл без да се допуска изхвърляне на радиоактивни продукти в околната среда.

При извършения оглед от ремонтния персонал е констатирано, че разливът е основно по външната повърхност на топлоизолацията на парогенератора, но малка част от разтвора е попаднала в междинната зона на корпуса, обясни министърът на енергетиката.



Предприети са следните действия – демонтирана е топлоизолацията, почистен и подсушен е корпусът на парогенератора, след което е възстановено антикорозионното му покритие. След положително становище на комисията е възстановена топлоизолацията на съоръженията и са продължили дейностите по въвеждане в експлоатация, информира Малинов. И увери, че тези дейности са изпълнени при стриктен дозиметричен контрол, няма облъчване на персонала. Засегнатото оборудване е покрито с допълнителна защитна боя, т.е няма пряк допир на водата вследствие на това изтичане до метала, няма негативна обмяна върху самия метал, посочи министърът. Няма и щети върху оборудването. 

Прави се анализ на събитието и се набелязват коригиращи мерки, за да няма подобни събития в бъдеще, подчерта Владимир Малинов.

Министър отрече теч на радиоактивна вода от АЕЦ „Козлодуй“

По информация на АЕЦ "Козлодуй" операторите, допуснали този пропуск, временно са отстранени от работните си места, предстои допълнително обучение, изпити, допълнително психо-физиологично изследване, съобщи още той.

Според нея се е наложило шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и протечки в парогенератора, където е радиоактивната вода.


Освен това министърът уверява, че не е имало други случаи на изтичане на радиоактивни води.

На 25 юни Малинов отрече да е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. По думите му няма опасност за населението и околната среда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА