Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, след като президентът Румен Радев отказа. 

Припомняме, че преди няколко часа от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че Румен Радев отказва да ръководи делегацията ни. В позицията се изтъкват и мотивите, президентът не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.  

Президентът ще оглави делегацията ни на срещата на НАТО

ържавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

 Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", отбелязват от президентството.


По-късно пък Главчев заяви, че няма понятие какви са причините да се притесни президентът Румен Радев. "Трябва да го питате", заяви той от Брюксел.
 


Главчев обяви, че ще води делегацията на срещата на върха на НАТО

По думите му позицията на страната е утвърдена с всички решения на Народното събрание. "Гарантирам ви, че няма да излезем от решенията на Народното събрания", подчерта той. 

Коментар дойде и от Министерството на отбраната.

Нормална практика е президентът или премиерът на страната да води делегацията. Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев пред медиите.

МО за отказа на Радев да ръководи делегацията ни: Решението е лично негово мнение

"Във връзка с изразената официална позиция на президента Радев, Министерството на отбраната изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха, е регулярна, официална, утвърдена процедура", категоричен бе Илиев.

Председателят на ДПС Делян Пеевски в позиция до медиите заяви, че "отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно - неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи!"

Пеевски: Радев доказа, че не е достоен да представлява интересите на българския народ в НАТО

В нея той отбелязва, че "с измисленото “различни виждания”, бягство в чужбина, когато НАТО заседава в София и още подобни примери, Радев играе двойна, лицемерна игра."


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня