Протести избухнаха в Турция заради законодателна инициатива, с която да бъдат евтанизирирани милиони улични кучета, предаде Voice of America (VOA).

Според предложението, кучетата трябва да бъдат умъртвени след 30 дни, ако техните собственици не се появят или не се намерят нови стопани.

Протестиращата Зулал Калкаделен обяснява, че за нея този проблем е свързан с хуманността.

„Планират да ги сложат в приюти, които наричаме лагери на смъртта. От известно време има кампания да се налива омраза към бездомните животни“, заяви тя.



Предложението напомня към тъмен епизод от историята на Истанбул, когато през 1910 година, уличните кучета са събрани и оставени на остров да умрат от глад.

Но турският президент Реджеп Ердоган омаловажава критиките на опонентите си, като твърди, че бездомните животни са станали бич за обществото, защото причиняват пътни инциденти и разпространяват болести.

Близо 4000 безстопанствени кучета са осиновени през 2023 г. в страната

„Истината е, че голяма част от обществото ни иска този проблем да бъде разрешен в максимално кратки срокове и улиците да станат по-безопасни за всички ни, особено за децата. Немислимо е да останем безразлични към тези искания“, заяви турският държавен глава.

Активистите обаче смятат, че има много по-хуманни начини да справят с проблема на броя на уличните кучета.

Адвокатът Елчен Джемре Сенджан е един от организаторите на протеста.

„Има хора, които са обезпокоени от тези бездомни животни, но решението не е да ги убиваме. Научните изследвания сочат, че кастрацията на животните, особено на кучетата, не само намалява популацията им, но намалява агресията и атаките срещу хората“, посочва още тя.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган претърпя огромни загуби на местните избори. Според опонентите, този ход вероятно е продиктуван от опита на президента да консолидира ядрото си от религиозни гласоподаватели, като смята, че опонентите му, които ще са против тази мярка, ще са предимно от светската опозиция.

„Знаем проблемите в нашата страна, светът знае за нашите проблеми, но те искат да отклонят вниманието към тези животни. Те не могат да говорят и не могат да кажат нищо, затова сме тук да бъдем техния глас“, заяви един от демонстрантите.

Социологическо проучване сочи, че по-малко от 3% от турците подкрепят евтанизирането на уличните кучета, което показва, че подобна мярка би била много непопулярна и пресича политическите и религиозни граници.

Анализатори предупреждават, че такъв ход би бил доста рисков за Ердоган.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 

 

Voice of America (VOA)