Заповед, с която се въвежда вечерен час за всички лица на територията на община Сопот, въведе кметът на подбалканското градче Деян Дойнов. Заповедта е с днешна дата, а контролът ще изпълняват секретарят на общината Мехмед Тухчиев и началникът на РУ на МВР Карлово. 

И Община Мъглиж въвежда вечерен час, нарушителите с глоба

Вечерният час е от 22:00 часа до 6:00 часа сутринта
. Със заповедта си кметът разпорежда движението на всички автомобили с регионален (областен) код в регистрационния номер, различен от РВ, да се осъществява по ул. "Трети март" - околовръстния път край Сопот. Така те няма да могат да влизат на територията на града.

Ограничителните мерки са въведени заради заплахата от коронавирус. Само преди няколко дни кметът на Сопот и кметът на Кричим издадоха заповеди, с които забраниха работата на всички търговски обекти, освен аптеките, дрогериите, хранителните магазини и бензиностанциите. Тогава областният управител Дани Каназирева отмени заповедите им като незаконосъобразни.

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

Въпреки това кметът на Кричим Атанас Калчев обяви, че заповедта му е законосъобразна и действаща, а Каназирева днес ядосано заяви: „В България имаме действащ национален щаб, той издава указания и министър на здравеопазването,  който издава заповеди. Всички останали единствено и само изпълняваме и контролираме за спазването на тези разпореждания.


Френско семейство с деца под карантина живее в автомобила си край Сопот

Когато заповед на друг орган противоречи с по-горестоящ акт - на здравния министър, тя е незаконосъобразна. В противен случай ще предизвикаме пълен хаос. Съгласно чл. 32 от ЗМСМА, областният управител може да отменя незаконосъобразни актове в 14-дневен срок или при неговото сезиране. Бях сезирана от десетки граждани от съответната община. Изпълнила съм си задълженията“.

Пред DarikNews шефът на ОД на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев съобщи, че е бил уведомен от Каназирева за това, че заповедта на кмета на Сопот е незаконна, но по думите му кметовете имат право да издават заповеди за налагане на вечерен час.

31 души са под карантина за коронавирус в Карлово и Сопот

"Целта ни е да ограничим разпространението на коронавируса", посочи той и добави, че подобна заповед може да бъде атакувана в Административния съд.