Те се събраха по повод обичая „Калиница“, който е единствен по рода си
Повече от 300 малки булки дефилираха по улиците на Асеновград по повод обичая „Калиница“, съобщиха от Общината.

Ритуалът е единствен по рода си. Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на града. По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 и 7 г. биват обличани в бели рокли.

Символиката е, че се превръщат в „Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град. Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но празникът посрещна гости и от София, Бургас, Варна, Смолян, че чак и от САЩ.

Еньовден е – вижте кой празнува имен ден

Момичетата оставиха своите нишани дребни аксесоари - брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута да престоят в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща. 


Всяка една мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве, щастие и бе символично определен какъв семеен живот й предстои, когато порасне.

Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса „Св. Ян“.

Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград. Зам.-кметът Петър Петров, пък, се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата „Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса „Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк.

Там „Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община Асеновград.

В Градския парк бе обособен и специален кът за снимки, пред който калиниците и техните близки да запечатат за спомен вълнуващите моменти от днешния празничен ден.

Празникът в парка завърши с детска музикална програма.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня