"Без свободна преса не може да има демокрация". Този призив отправиха над сто френски медии, като настояха за "общ фронт" срещу крайната десница.

На 27 юни на Площада на Републиката в Париж се проведе и митинг в подкрепа на демокрацията.

С този "общ фронт" подписалите се медии потвърждават желанието си да водят битка срещу крайната десница, чиито идеи са широко популяризирани и разпространявани в... медиите, начело с каналите и печатните издания на групата, собственост на милиардера Венсан Болоре (Europe 1, CNews, Le JDD и др.)

"Чрез тази мрежа десницата налага на обществения дебат своите фалшиви новини и крайности, които са в разрез с основните права", заявиха подписалите декларацията.


Силвен Бурмо, продуцент в телевизия France Culture и директор на AOC, онлайн вестник, който е един от подписалите петицията, заяви, че борбата срещу крайната десница трябва да бъде потвърдена ясно.

"Позицията ми е една и съща от 80-те години на миналия век: смятам Национален сбор за партия, различна от останалите", каза той, цитиран от Франс 24.

"Малко по малко санитарният кордон, който вестниците, телевизията и радиото бяха въвели по времето на Жан-Мари Льо Пен, се разпадна. Но именно тази "нормализация" на крайната десница допринася за нейното издигане на изборите", написа френското издание "Телерама".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС