/ DarikNews
Поставят пловдивският квартал Столипиново под карантина, ако не се спазват мерките, наложени от Националния координационен щаб в София в квартала.

Извънреден Кризисен щаб в Пловдив за мерките в Столипиново

Това се разбра днес след проведеното извънредно заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив. Засега обаче в квартала ще се засили полицейското присъствие, за да не се стига до ескалация на напрежението там. 

Вчера в областна администрация е получено писмо от районния кмет на "Източен" Иван Стоянов, че в Столипиново се събират хора на тумби, особено пред пощенския клон, където раздават помощи. Хората не спазвали разпорежданията  за отстояние един от друг.

Община Казанлък въвежда пропускателен режим в ромския кв. „Кармен” (ВИДЕО)

"В момента органите на МВР ще засилят неколкократно присъствието си в района. С мегафони и уредби хората ще бъдат известявани че нямат право да се струпват на едно място и трябва да спазват разстоянието един между друг. Темата е деликатна и все още не се вземат рестриктивни мерки,  за да не ескалира напрежението в тази част на града", каза областният управител Дани Каназирева.

На този етап в квартала ще се дезинфекцират улиците, а хората ще бъдат предупреждавани да не се събират на едно място. Ако това не  даде ефект в продължение на седмица, ще се стигне до поставяне под карантина на всички в този район, с изключение на хората, които работят, посочи Каназирева и уточни, че препоръката за това е на РЗИ.

Борисов благодари на учените от БАН, че подпомагат Щаба

Според зам.-директора на ОД на МВР-Пловдив комисар Димитър Събчев в момента ситуацията в квартала била спокойна. Увеличено е присъствието на полицейски служители там. Работи се индивидуално с хората под карантина, които по данни на кметството са около 30. 

"Ако хората в Столипиново не разбират, че ограничаването на комуникацията пази самите тях, ще се наложи да приложим по-сериозни мерки", обяви шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. 

Прогнозата на БАН: Ако спазваме карантината, до 2-3 месеца ще се справим с коронавируса

Тя посочи, че в ромската общност хроничните заболявания настъпват в по-млада възраст - над 50 години. Затова при евентуална зараза можело да се окаже, че там има доста хора в тежко състояние. 

"В тяхна полза е, особено възрастните, да се самоизолират. Ако това не се случи в следващата седмица мисля, че трябва да ги изолираме ние", категорична бе шефката на РЗИ.

Трета жертва на коронавируса у нас, първи заразен в Бургас

Обсъдена е и идея за създаване на лекарски кабинет, който денонощно да приема оплакванията на жителите на Столипиново, за да не обикалят града.  Според кмета на район "Източен" Иван Стоянов, в първите два дни в Столипиново са се спазвали всички мерки, но впоследствие ситуацията ескалирала

"При днешната ми обиколка, вероятно заради публикациите в медиите, видях, че обстановката в квартала е по-добра", посочи Стоянов. Предстои да се засили почистването на улиците в Столипиново с дезинфектанти, а ОП "Чистота" ще изчисти прилежащите сметища, които са създадени.

Трети ден от карантината на Банско, над 200 туристи са блокирани (ВИДЕО)

В Пловдив са пристигнали близо 8 000 маски и 4000 предпазни очила от Министерство на отбраната и дарение. Доставките продължавали, за да бъдат оборудвани всички, които са на предна линия - служителите на МБАЛ-Пловдив, полицаите и спешните медици. 

Мъж, работил в Банско, е първият случай на коронавирус в Разлог

От щаба съобщиха също, че служители на РЗИ ще разяснят лично на група французи, които са отседнали в района на Сопот с кемпери, какво могат и не могат да правят. Днес ще им бъде връчено предписание за пълна карантина. Те са се самоизолирали и не пречат на никого в края на града, посочи д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.