Това е първото населено място у нас, което е под карантина заради коронавируса
Трети ден Банско е по карантина. Заради коронавируса градът остава блокиран за следващите две седмици, съобщи NOVA.

През това време се забранява влизането и излизането от курорта. Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, ще следят за реда. Снабдяването с продукти ще продължи, но под строг контрол на властите.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, заразата стигна Смолян и Велико Търново

В понеделник вечерта внезапно спуснатата бариера на пътя за курорта хвана неподготвени близо 10 автомобила. Оказа, че някои не могат да напуснат населеното място, а други се наредиха на дълга колона с надежда да се приберат по домовете си. Близо 10 души прекараха нощта в колите си, а останалите се върнаха в Банско, за да намерят подслон. Било им е предложено общежитие, в което да прекарат следващите 13 дни. Повечето от тях обаче отказали, тъй като нямат пари.

Част от британските туристи си тръгнаха от Банско с три автобуса

200 туристи са били настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като се оказаха на улицата. Почти всички са чужденци, информира БНР.
Много българи, освободени от работа в курорта, не успяха да излязат от града, който трети ден е под карантина.

Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране. Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им.

Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които бяха освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени. Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат в къщи.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

NOVA