16-годишно момче е в тежко състояние след падане с тротинетка в Плевен, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 27 август. С черепно-мозъчна травма и с опасност за живота той е настанен в болница. По случая се води разследване.

Момиче е в реанимация след падане с тротинетка

Вече в Плевен са регистрирани сериозни произшествия с тротинетки. Само през изминалото денонощие са постъпили пет сигнала за инциденти с водачи на тротинетки в
областния град. 

Зачестяват и сигналите от граждани, заради това, че в местата за разходка покрай тях профучават тротинетки с доста висока скорост. Индивидуалните електрически превозни средства са удобни, бързи и много опасни.

Приети са редица текстове в Закона за движение по пътищата, които регламентират строги правила за ползването им. Първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни - да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механически звънец.

Изискванията към водачите са повече. В закона е записано, че водачите могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. Но в същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба за определят участъци и с по-ниска скорост на движение.

Тротинетките могат да се карат само в изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години.

Водач на тротинетка е в тежко състояние след катастрофа

Тези деца имат право да карат само на велоалеята. За да може да използва и пътищата и улиците с максимално разрешената скорост до 50 км/ч водачът трябва да има навършени 16 години.

Законът задължава водачите на индивидуално електрическо превозно средство да се движат с предпазни каски, ако са до 18 години. В тъмната част на денонощието те трябва да носят светлоотразителни жилетки. С тротинеки не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е да се ползва от двама души едновременно.

Водачите на тротинетки не трябва да забравят, че за тях са валидни всички общи правила за движение по пътищата. Това са спазване на светлинните сигнали на светофарите, недопускане на неправилни маневри, рязка промяна в посоката на движение, даване на предимство на пешеходците и редица други.
.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня