/ община Пловдив
Италианец и неговият син бяха глобени с 60 милиона рупии от Шри Ланка, или $200 000 за опит за контрабанда на стотици ендемични насекоми - включително 92 вида пеперуди - от сафари парк.

Рейнджърите в националния парк Яла арестуваха 68-годишния Луиджи Ферари и 28-годишния му син Матиа на 8 май тази година, след като бяха открити с буркани с насекоми.

Мъжете са примамили насекомите с храна и са планирали да използват восъчни сашета, за да ги запазят, показват изследванията.
  Те бяха осъдени в началото на септември за незаконно събиране, притежание и транспортиране на насекомите и получиха най-високата глоба за престъпления срещу дивата природа в страната.

Един от рейнджърите на парка, Суджеуа Нишанта, каза пред BBC, че в деня на инцидента шофьор на сафари джип е информирал екипа си от рейнджъри, че "подозрителна кола" е паркирана покрай пътя и че двамата мъже, които са били в нея са влезли в парка с мрежи за лов на насекоми.

Рейнджърите открили колата и намерили стотици буркани с насекоми в багажника й.

"Всички насекоми бяха мъртви, когато ги намерихме. Сложили са химикал в бурканите", каза Нишанта. "Имаше повече от триста животни."
  Първоначално мъжете бяха ударени с 810 обвинения, но по-късно те бяха намалени до 304. Те могат да получат две години затвор, ако не платят глобата до 24 септември.

Италианските новини съобщават, че мъжете са били на почивка в Шри Ланка по това време и са държани в страната след инцидента.

Националният парк Яла, разположен в югоизточната част на страната, е един от най-популярните паркове за диви животни в Шри Ланка, дом на висока концентрация на леопарди, слонове и биволи, наред с други животни.

Луиджи Ферари, ортопедичен хирург, който е специализиран в лечението на наранявания на краката и глезените, е описан от приятелите си като ентусиаст на насекомите, се казва в докладите. Той също така е член на ентомологична асоциация в Модена, град в северната част на Италия.

Неговите приятели и колеги в Италия пледираха за снизходителност от негово име. Някои предполагат, че пеперудите, открити у него, нямат търговска стойност, съобщи италианският всекидневник Corriere della Sera.

Др. Джагат Гунавардена, експерт по екологично право, каза пред BBC Sinhala, че глобата от $200 000 е предупреждение за престъпниците, както и добър прецедент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС