Доналд Туск
Доналд Туск / БГНЕС
Полският премиер Доналд Туск обяви началото на подготвителните работи за първата атомна електроцентрала в Полша.
Настоящият вариант на полската програма за ядрена енергетика (ППЯЕ) от 2020 г. предвижда изграждането на две ядрени електроцентрали с обща мощност 6-9 GW със 100% собственост на държавната хазна и полския разработчик на ядрени електроцентрали (ПРЯЕ) като инвеститор и оператор, съобщи TVP World.

Туск заяви, че подготвителните работи са „в разгара си“, като се започне с изграждането на основната инфраструктура.
Той добави, че проектът ще включва значителни инвестиции в строителството на пътища и модернизацията на железопътния транспорт.

Премиерът спомена, че министърът на инфраструктурата Дариуш Климчак го е информирал, че тези задачи вече са в ход. Финансовият министър Анджей Доменски съобщи, че правителството е осигурило 1,07 млрд. евро за следващата година в подкрепа на проекта за атомна електроцентрала.

През август правителственият пълномощник за стратегическата енергийна инфраструктура представи законопроект, в който се предлага публична подкрепа за ПРЯЕ в размер на около 14 млрд. евро.

Подкрепата ще бъде осигурена чрез увеличаване на акционерния капитал на дружеството чрез парични вноски или непарични активи, като например държавни ценни книжа. Тази финансова подкрепа обаче може да бъде предоставена само след получаване на одобрение от Европейската комисия за държавна помощ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС