/ БТА
Републиканският кандидат-президент Доналд Тръмп критикува украинската офанзива в руската област Курск. Коментарите му дойдоха пред членове на Асоциацията на националната гвардия на САЩ в Детройт, съобщи „Индипендънт“.

Според Тръмп офанзивата на украинските войски е още един знак, че „третата световна война“ е по-близо от всякога.

„Вижте какво се случва в Украйна. Те нахлуват в Русия. Ще се стигне до трета световна война“, каза бившият президент на САЩ.

Той направи изказването си, след като присъства на възпоменателната служба в Националното гробище Арлингтън за 13 американски военнослужещи, убити при самоубийствен атентат по време на хаотичното изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г.

По време на церемонията Тръмп критикува администрацията на Байдън за начина, по който американската войска е била изтеглена от Афганистан.

Републиканецът още, че обърканото изтегляне от Кабул е довело и до войните в Украйна и Газа, тъй като САЩ са показали слабост в Афганистан.

Тръмп за пореден път подчерта, че по време на неговото президентство не са започнали нови големи конфликти.

В рамките на събитието взе участие и бившия републикански конгресмен Тулси Габард, която заяви, че ще направи „всичко възможно, за да изпрати президента Тръмп обратно в Белия дом“.

Други видни републиканци също се присъединиха към Тръмп, повтаряйки нападките му срещу Байдън и Харис.

Кандидатът за вицепрезидент Джей Ди Ванс обвини Харис и Байдън, че са извършили „предателство“, като не са призовали за отчетност и не са въвели промени след изтеглянето от Кабул.

„Защо никой не е уволнен?. Защо никой не е понесъл никакви последствия за това, че е направил това, което се е случило, и отново е пропилял най-ценния ни ресурс в тази страна - живота на хората, които са готови да дадат всичко от себе си в името на държавната служба?“, попита Ванс.

„Фактът, че администрацията на Байдън се е спъвала на всяка крачка, фактът, че никой не е бил уволнен, подсказва, че в тази страна имаме истинска криза на лидерството“, добави той.

Бившият вътрешен министър на Тръмп Райън Зинке също обвърза изтеглянето от Афганистан с войните в Украйна и Близкия изток. Той заяви, че администрацията на Байдън е отговорна за 4 регионални конфликта в Украйна, Газа, в Тихия океан и Венецуела.

Самият Тръмп повтори твърдението си, че може да сложи край на войната между Русия и Украйна в рамките на няколко месеца, след като бъде избран за президент. Кандидатът на републиканците беше обвинен от опонентите си от Демократическата партия, че планира да изнудва Украйна да отстъпи територия, за да постигне тази цел. Самият той не е изложил конкретен план за прекратяване на войната или за предотвратяване на нейното разпространение в страните от Източна Европа, членуващи в НАТО. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС