Ден след историческата среща между лидерите на двете Кореи, севернокорейски държавни медии съобщиха, че целта на Пхенян е пълна денуклеаризация, предаде ДПА, цитирайки агенция Йонхап. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна вчера с южнокорейския президент Мун Дже-ин.
 
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Северна Корея и южната й съседка потвърждават, че общата им цел е напълно безядрен Корейски полуостров, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Йонхап. Двете страни са обещали да изпълнят своите ангажименти, действайки с разбирането, че мерките, взети от двете Кореи са много важни за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, подчертава КЦТА.
 


Вчера Ким изрази готовност да премахне ядрената програма на Пхенян, но севернокорейските медии не съобщиха за това обещание снощи. "Няма причина да се бием едни с други - ние сме един народ", заяви вчера Ким в граничното село Панминчжон.
 
Двете Кореи слагат край на войната тази година
 


В друга статия на КЦТА се съобщава, че Сеул и Пхенян са направили нова важна стъпка, опитвайки се да намерят нови пътища за просперитет и евентуално обединение, съобщава Йонхап. Корейските лидери публикуваха след срещата общо изявление, наречено "Декларацията от Панминчжон". Те съобщиха за планове да продължат усилията за помирение и постигане на прогрес.


Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)
 


Ким и Мун решиха вчера да продължат диалога със САЩ и Китай, целящ да се обяви край на войната и да се установи постоянен мир, се казва още в общото изявление. Технически те все още са в състояние на война, защото през 1953 г. Корейската война приключи с примирие, а не с мирен договор.
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства историческата среща на върха между лидерите на двете Кореи.
 
Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?
 


Бъдещите срещи може да бъдат в тристранен или четиристранен формат, с участието на САЩ и евентуално на Китай, казаха Ким и Мун в общото изявление. Очаква се срещата на върха да зададе тона за очакваната среща между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп. Планирано е тя да се състои в края на следващия месец или в началото на юни, припомня ДПА.
БТА