Учени представиха в Йоханесбург тази седмица най-стария в света, а и най-пълния скелет на хоминид, наречен Малката стъпка, съобщиха Франс прес и в. "Дейли мейл".
 
Скелетът носи това име заради малките костици на стъпалото, открити от Рон Кларк в пещерите Стеркфонтейн край Йоханесбург през 1994 г. Фосилът беше датиран на 3,67 милиона години.

Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите

Сега, две десетилетия след като бяха открити останките, университетът на Уитуотърсранд в Йоханесбург представи практически пълния скелет на австралопитека. Той ще помогне на специалистите да изучат как се е движил хоминидът, да определят как е изглеждал и как е еволюирал човешкият вид.


Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

През целия този период специалистите са изравяли, почиствали, реконструирали и анализирали крехките кости.

Откриха 4800-годишен скелет на майка, прегърнала нежно бебето си (СНИМКА)

Резултатите от изследванията на проф. Кларк и международен екип от учени ще бъдат публикувани в научни списания в близко бъдеще.
 
Малката стъпка е женски екземпляр на около 30 години, представител на вида Автралопитекус прометеус. Той е живял приблизително по същото време като Австралопитекус афаренсис - вид, чиито най-прочут фосил Луси беше открит в Етиопия.

Къде е прекарвала времето си "прабабата на човечеството" Люси?

И двата вида са притежавали човешки и маймунски черти, но с различни характеристики. Самата Луси е живяла около 500 000 години по-късно.

Учени откриха предшественик на "хобита" от Флорес?

Представители на Автралопитекус прометеус са били по-едри и по-високи от вида на Луси, с лицеви характеристики, наподобяващи тези на горилите, ходели са напълно изправени и са имали мощни ръце, позволявали им да се катерят по дърветата.

Ръцете на Малката стъпка са били пропорционални като нашите, с дълъг палец и по-къси пръсти и длани. Краката й са били по-дълги от ръцете.
 
Откриха нов вид първобитен човек

Възрастта на Малката стъпка е свидетелство, че видът на Луси не е единственият, от който е възможно да са произлезли по-късни членове на човешкото родословно дърво.

БТА