Откриха неизвестен досега на науката човешки вид
Откриха неизвестен досега на науката човешки вид / Thinkstock/Getty Images

Праисторически човешики вид, неизвестен досега на науката, беше открит в пещера в Република Южна Африка, където бяха разкопани костите на 15 хоминиди, съобщиха световните агенции.

В периода 2013-2014 година международен екип учени се натъкна на 1550 кости, принадлежали най-малко на 15 индивида, сред които бебета, подрастващи и възрастни.

Всички те са били с еднаква морфология и се оказа, че са от неизвестен на науката човешки вид. Това бе съобщено съвместно от учени от университета Витватерсранд в Йоханесбург, от Националното географско дружество на САЩ и от Министерството на науката на РЮА по време на пресконференция в град Маропенг, близо до Йоханесбург, където беше направено откритието.

Фосилите са били открити в дълбока пещера, чийто достъп е бил много труден. Тя се намира в богат на археологически находки регион, познат като Люлката на човечеството и вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Очарован съм да ви представя един нов човешки вид", заяви Ли Бъргър, изследовател от университета във Витватерсранд, Йоханесбург. Новият вид беше кръстен Homo naledi и бе класиран към вида Homo, към който принадлежи съвременният човек. Лондонският природонаучен музей определи новото откритие като "забележително".

"Някои от чертите на Homo naledi", като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек", изтъкна Крис Стрингър от лондонския Природонаучен музей.

Новото откритие ще позволи на учените да научат повече за прехода, осъществен преди около 2 милиона години, от австралопитека до примата от вида Homo, нашия пряк предтеча.

Източник: БТА