Защо човекът е окосмен и свързано ли е това с еволюцията?
Защо човекът е окосмен и свързано ли е това с еволюцията? / Thinkstock/Getty Images

Защо човекът е окосмен и свързано ли е това с еволюцията? За какво ни служат проклетите косми и то по места, които съвсем не искаме да са окосмени?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, толкова се грижим за едни косми по тялото си, а други ненавиждаме. Защо природата ни е оставила телата в половинчато състояние? За какво са ни всичките тези косми? Някакво недоглеждане от страна на еволюцията или само вода в мелницата на производителите на самобръсначки.

Науката има няколко интересни виждания, относно човешкото окосмяване. Всички са единодушни, че окосмяването, което при нашите предци е намаляло в момента, когато те са се изправили. Преди около 2,5 милиона години космите вече не са им били нужни за регулиране на телесната температура, защото като сме се изправили сме намалили излагането си на слънце с 40%. Освен това сме започнали да се потим, а не като другите космати животни само да регулираме насочеността на косъма, което правим и сега като настръхваме. И така, изправяме се и вече нямаме нужда от косми. Но защо все пак имаме? При това някои повече, други по-малко.

Преди около 240 000 години, тоест сравнително скоро по описаните вече еволюционни причини, губим един кератинов ген и окосмението ни започва да става спорадично. Което не дава никакво обяснение, защо мъжете са по-космати от жените. Да, отговорът е в тестостерона, но като цяло е половинчат отговор. А още по-половинчато е защо средиземноморският тип мъже са по-космати от азиатците, например. Толкова ли повече тестостерон имаме тук? Пак не е много ясно. А най-неясно става като опрем до окосмяването в областта на гениталиите. Знам, че темата е малко особена. Но това е най-голямата загадка от всички.

Различните типове хора - европейци, азиатци, африканци, мъже, жени, всички имаме пубисно окосмяване. Защо при положение, че дори маймуните, които са много по-космати от нас, нямат. Като сме се изправили и сме загубили козината си, гениталиите рязко са изстинали ли? Да. И докато при жените това има някакъв смисъл, тъй като половите им органи са разположени вътре в тялото, при мъжете няма никакъв. Окосмяването в тази част на тялото не топли нищо важно. Наред с това студът е по-добрият еволюционен мотиватор и държи сперматозоидите по-активни, не топлината. Така че не е заради температурата. Друга теория гласи, че е заради аромата. От гледна точка на размножаването така се задържа характерна миризма и това води до... Ясно до какво води.

Точно това окосмяване е голям еволюционен проблем, защото всяка култура, като изключим хипарското движение, се базира на ограничаването на окосмяването, включително и пубисното. Но природата се прави на ударена и няма никакъв шанс да си вземе поука. Нека обобщим какво знаем и какво не знаем. Космите някога са ни служели да си регулираме топлината, после са ни служили да показваме колко тестостерон имаме или нямаме. И до ден днешен служат за това, а в някои телесни области науката няма никаква идея за какво са ни. Но нека приемем просто, че космите ни трябват, за да ни държат заети и да има с какво да се занимаваме понякога, а друг път просто да се чудим по темата.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук