Когато става въпрос за упражнения за здравето на сърцето, не искате да достигнете върха твърде рано. Последните изследвания показват, че ако искате да се предпазите от високо кръвно налягане с напредването на възрастта, трябва да играете дългосрочно и да поддържате нивата на физическа активност до средна възраст, съобщи Study Finds.

Но според проучване, проведено сред повече от 5000 души в 4 града в САЩ, социалните фактори могат да затруднят някои хора в тази насока в сравнение с други.

"Тийнейджърите и хората в началото на 20-те си години може да са физически активни, но тези модели се променят с възрастта", обяснява авторът на изследването и епидемиолог Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) през април 2021 г., когато изследването е публикувано в American Journal of Preventive Medicine.

Многобройни проучвания са показали, че физическите упражнения понижават кръвното налягане, но новата работа показва, че "поддържането на физическа активност в млада възраст - на по-високи нива от препоръчваните досега - може да бъде особено важно" за предотвратяване на хипертонията", казва Бибинс-Доминго.


Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е сериозно заболяване, което засяга милиарди хора по света. Тя може да доведе до инфаркт и инсулт; също така е рисков фактор за развитие на деменция в по-късна възраст.
По данни на Световната здравна организация всеки четвърти мъж и всяка пета жена имат хипертония. Но повечето хора с високо кръвно налягане дори не знаят, че го имат - затова то често е наричано "тихият убиец".

Въпреки това има начини да се промени високото кръвно налягане, като физическите упражнения са във фокуса на това проучване.
Над 5100 възрастни са включени в проучването, което проследява здравето им в продължение на три десетилетия с помощта на физически прегледи и въпросници за навиците им за физическа активност, тютюнопушене и прием на алкохол.

При всяка клинична оценка кръвното налягане е било измервано три пъти с интервал от една минута, а за анализа на данните участниците са били групирани в четири категории по раса и пол.

Във всички случаи - сред мъжете, жените и в двете расови групи - нивата на физическа активност спадат от 18 до 40-годишна възраст, като през следващите десетилетия нивата на хипертония се повишават, а физическата активност спада.

Според изследователите това предполага, че младата възраст е важен период за намеса с цел предотвратяване на хипертонията на средна възраст с програми за промоция на здравето, предназначени за повишаване на физическата активност.

"Почти половината от нашите участници в млада възраст са имали неоптимални нива на физическа активност, което е било значително свързано с появата на хипертония, което показва, че трябва да се повиши минималният стандарт за физическа активност", казва водещият автор Джейсън Нагата, експерт по медицина на млади хора в UCSF.

Когато изследователите са разгледали хората, които са извършвали пет часа умерени физически упражнения седмично в ранна зряла възраст - два пъти повече от минималното количество, препоръчвано понастоящем за възрастни - те са установили, че това ниво на активност понижава значително риска от хипертония, и особено ако хората запазят навиците си за физически упражнения до 60-годишна възраст.

"Постигането на поне два пъти повече от сегашните минимални препоръки за физическа активност за възрастни може да е по-полезно за превенцията на хипертонията, отколкото простото спазване на минималните препоръки", пишат изследователите в своя документ.
Но не е лесно да се повиши седмичната физическа активност на фона на променящите се решения в живота и нарастващите отговорности.

"Това може да се отнася особено за периода след гимназията, когато възможностите за физическа активност намаляват с прехода на младите хора към колежа, пазара на труда и родителството, а свободното време се скъсява", каза Нагата.

Що се отнася до друга отрезвяваща истина, проучването показва също така как чернокожите мъже и чернокожите жени преживяват драстично различни здравни траектории в сравнение с белите си колеги. На 40-годишна възраст нивата на физическа активност при белите мъже и жени достигат плато, докато при чернокожите участници те продължават да намаляват.

Към 45-годишна възраст чернокожите жени изпреварват белите мъже по ниво на хипертония, докато при белите жени в проучването се наблюдава най-ниско ниво на хипертония до средната възраст.

Дори малката физическа активност предпазва от ранна смърт

На 60-годишна възраст между 80 и 90 % от чернокожите мъже и жени са имали хипертония в сравнение с малко под 70 % от белите мъже и около половината от белите жени.

Изследователският екип обяснява тези добре познати расови различия с множество социални и икономически фактори; не че тези фактори са били оценявани в това проучване, въпреки че е отбелязано средното образование.

"Въпреки че чернокожите младежи могат да имат висока ангажираност в спорта, социално-икономическите фактори, кварталната среда и професионалните или семейните задължения могат да попречат на продължителното ангажиране с физическа активност в зряла възраст", казва Нагата.
БГНЕС