Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин е София.

"Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова и затова трябва да направи много повече за възпирането и отбраната", посочи още той.

Във Вашингтон ще честваме 75-та годишнина на НАТО и ще обясним защо е толкова успешен алианс в историята. Ние успяхме да се адаптираме към един променящ се свят. Ще покажем, че НАТО се променя се адаптира и реагира на променящия се свят. Живеем в по-опасен свят и НАТО трябва да реагира в тази трудна обстановка на сигурността, заяви още той.

Главчев: Украйна се превърна в защитник на Европа, ще я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо


"Видяхме атаката върху супермаркет в Харков с много жертви. Затова видяхме защо трябва тази война да спре, защо Русия трябва да спре да напада една суверенна държава.Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна, но необходимо е и хуманатирна и финансова помощ. 99% от военната помощ е предоставена от НАТО. Това даде възможност на украинците да освободят 50% от окупираната територия от Русия след инвазията през 24 февруари 2022 години. Да си спомним, че прогнозите бяха, че Русия ще контролира Киев за дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана - украинците с военната подкрепа на съюзниците от НАТО освободиха 50% от територията. Потопиха много кораби от руските кораби в Черно море, нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни печалби и победи на украинските сили", изтъкна още генералният секретар на НАТО.

"Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме", коментира още той.

„Нещата вътре в съюза се подобряват. 18 държави инвестират повече от 2% от БВП за отбрана. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19. Очаквам минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон“, посочи Столтенберг.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня