Твърдението на САЩ, че Русия е изстреляла сателит, способен да унищожава други спътници, предизвика реакции от страна на Кремъл, разказва Voice of America (VOA).

Според САЩ изстрелването на руски сателит засилва опасенията за конфликт в космоса, а Русия от своя страна определи твърдението на Пентагона като „фалшива новина“:

Анализатор в космическата дипломация заяви, че това е последният пример за безразсъдно поведение на Русия в космоса.

Но Кремъл отрече твърденията на САЩ и заяви, че ще работи за международно сътрудничество в космоса.


„Тя [Русия] ще предотврати превръщането на космоса в още една сфера на въоръжена конфронтация. Ще продължим да насърчаваме мирното изследване на космоса в полза на човечеството", каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

По-рано тази седмица Русия представи проекторезолюция на ООН, насочена към предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса.

„Той е насочен към препотвърждаване на държавните задължения да не използват космическото пространство за разполагане на всякакви форми на оръжия", каза Василий Небензя, руски посланик в ООН.

САЩ разкритикуваха резолюцията. Американските законодатели се притесняват, че това е част от по-големите проблеми в отношенията между САЩ и Русия.

Припомняме, че през ноември 2021 г. Русия проведе тест за противосателитно оръжие, създавайки поле от орбитални отломки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)