Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме. Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба. 

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

Генералният секретар на НАТО пристигна в България (СНИМКИ)

Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация, посочи Митов.
 
Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции. 

Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия, каза още Даниел Митов. 

Парламентарната асамблея на НАТО трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ. София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота.
 


Митов посочи, че е необходимо не само увеличаване на санкциите срещу Русия, но и по-доброто им прилагане.

"Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Европа е под обсада от Путин", заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михалков Шчерба на плолетната сесия в София.

"Нашата среща се случва в критичен момент. Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели", каза Шчерба и добави, че тази година е изключителна важна и по друг повод - 75 години от създаването на НАТО и 25 от членството на България.

В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия в София участват за пръв път и шведски парламентаристи, след като страната стана пълноправен член на Алианса.


Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации  участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, посочват организаторите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС