Президентът Румен Радев коментира от Швейцария ситуацията в Украйна. Той се срещна с швейцарския президент Виола Амерд. Според него всички държави членки на НАТО, по един или друг начин са въвлечени във войната.

По темата с предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария Радев заяви, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

"Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двама споделихме, че не сме прекалени оптимисти. Г-жа Амерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме политически резултати. Важно е да се започне този диалог, много е важно дали ще се присъединят повече държави - от Африка, Латинска Америка, но ключови държави като Китай, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бразилия и други", обясни Радев. Той посочи, че за участието на страната ни решението е на българското правителство.

Ройтерс: САЩ ще участват в мирната конференция за Украйна в Швейцария

По отношение на вълната от реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна Радев заяви: "Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо. Ако някоя друга държава - член на НАТО провокира пряк сблъсък с с Русия, вие мислите ли, че има вече такива предпоставки?", запита той журналисти. 


"Ние наблюдаваме как и реториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война с предоставяне на разузнавателни информации, оръжия, войници, подготовка. Вече европейски лидери говорят открито за това присъствие", каза той.

Столтенберг и Главчев: Трябва да се помага на Украйна, но без да се въвлича НАТО в конфликта

"Трябва да си даваме много ясна сметка, че в ход е ескалация и в реторика, и в медии, и в действия. Аз очаквам, ако нашите политици не могат да го осъзнаят, обществото ли да си дава сметка за всичко това?", запита държавният глава.

"Ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия, ние нали сме член на НАТО, в момента това няма какво да се обсъжда. Виждам, че също така някои истерични реакции на точно моите тези, които са ясни, последователни, принципни и защитават националния интерес и би трябвало да срещат подкрепата на нашите политици, но издават всъщност страх и зависимости под някаква форма - това е проблем", каза Радев. Според него трябва да се намери решение в най-скоро време.

Президентът определи срещата с Амерд като "изключително конструктивна".

"Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир", каза той.

"Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати по първия етап на програмата за сътрудничество между двете страни, която постигна значителни успехи", каза Радев.

Той допълни, че вече започва вторият етап, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество. 

"Вярвам, че ще задълбочим нашето сътрудничество", каза държавният глава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня