По света има приказни места, където човек може да се забавлява и да почива пълноценно. Затова и туристите от цял свят ги предпочитат за своята ваканция. Вижте най-добрите места за гмуркане в света:

10 места, които трябва да посетите през 2018-а (СНИМКИ)

Маая Тила, Малдиви


Райската островна държава Малдиви е мечтана дестинация не само за почивка за хиляди хора, но се слави като едно от най-добрите места за гмуркане в света.

Подводната флора и фауна, кораловите рифове, тюркоазените чисти води предлагат отлични условия, както за гмуркане с шнорхел и плавници, така и за напреднали гмуркачи, които могат да се спуснат на дълбоко, за да опознаят невероятния подводен свят. Маая Тила е коралов остров с диаметър 80 кв.м. който лесно може да се обиколи от всички страни само с едно гмуркане.

Бонаир, Нидерладски Антил

Бонаир се намира на север от Венецуела, северните Кариби, в близост до други два по-известни острова – Аруба и Кюрасао и е известна като атрактивна морска дестинация, идеална за морските фотографи. Това всъщност е морски парк, който предлага безброй възможности за опознаване на подводния свят, който е дом на над 470 вида риби. Най-доброто време за посещение е периодът от септември до ноември, когато морето е спокойно и могат да се опознаят обитателите край кораловия риф, като различни видове акули, морски костенурки и риби папагал. Някои части на острова са защитени и там могат да се наблюдават фламинго и игуани.


Късче от рая: Коста де ла Лус – безкрайни девствени плажове (СНИМКИ)

Грейт Блу Хол, Белиз

Малката островна държава Белиз през последните няколко години се нарежда в топ дестинациите за подводен туризъм. Рифовете край Голямата синя дупка са много дълбоки, обитават се от акули и безброй пъстроцветни риби, които са характерни само за този район на Карибите. Видимостта е 30 метра и спускайки се бавно надолу, можете да видите представители на морската фауна, като гигантската риба тон, които внезапно изчезват в синята бездна, търсейки хладина и тъмнина. На 25 метра дълбочина се намират невероятни причудливи пещери със сталагмити и сталактити, които очакват най-смелите гмуркачи.

Рангироа, Полинезия

Едно от най-мечтаните и спиращи дъха места за почивка е Френска Полинеизия. Архипелагът Туамоту се намира на 400 км. от малката островна държава Таити и е едно от най-изолираните места в света. Атолът Рангироа означава „огромно небе“ и е вторият най-голям атол в света. Приливът пълни лагуната на всеки шест часа и носи със себе си милиони дребни риби, храна за големите хищници. Някои от представителите на морската фауна са тигрова акула, рифова акула, дружелюбни делфини и стотици видове разноцветни риби. Приказният атол може да се обиколи и с лодка из кораловата лагуна.

Десетте най-красиви плажа в света

Малките Каймани, Западни Британски Инди

Повечето Карибски острови, известни като дайвинг дестинации, днес не са това, което са били преди години, поради замърсяването, причинено от прекаленото застрояване с хотели и прекомерния риболов. Малкият Кайманов остров обаче е успял да съхрани богата екосистема и подводно богатство. Островът е с население само 200 жители и в северната му част има впечатляваща коралова стена с кристално чиста вода. Гмуркането в тази част е подходящо за начинаещи - водата е топла и плитка. Представителите на морската фауна са пъстроцветни риби и причудливи корали.

Сурин и Симилан Айлъндс, Тайланд

В близост до границата между Тайланд и Бирма има низ от острови в Андаманско море.Т ук възможностите за гмуркане са безброй - малки островчета като Кох Бон, който се издига от дълбините на океана и поради изобилието от планктони привлича китови и леопардови акули и манти. Да плуваш с китова акула, която достига дължина от 14 метра е преживяване за цял живот. Най-доброто време за посещение е от октомври до април, когато температурата на морската вода на повърхността достига 30 градуса.

Скритият плаж, за който всички мечтаят (ВИДЕО/СНИМКИ)

Бикини Атол, Маршалови острови

Атолът Бикини е рай за любителите на потънали кораби. Намира се някъде по средата между Австралия и Хонолулу и е част от архипелага на Маршаловите острови. Това отдалечено кътче суша е едно от най-малко познатите и изследваните сред водолазите. През 1950 г. мястото е било използвано като изпитателна площадка на няколко военни кораба, включително USS Saratoga – самолетоносач, по-дълъг дори от Титаник. Атолът Бикини е необитаем, а лагуната край него се е превърнала в неофициален морски резерват с изключително богато разнообразие от корали и пъстри риби. През годините много смели водолази са се спускали в дълбоките води край атола, където се намират потънала японска подводница и няколко американски разрушителя.

Шарм ел-Шейх, Египет

Курортът Шарм ел-Шейх в Египет през последните години придобива славата на прекрасен рай, който привлича туристите не само с отличните условия за почивка, но и с кристално чистите води на Червено море и с очарователни рифове убежище на стотици видове пъстроцветни риби.Морето мие безкрайните пясъчни плажове, а екзотичният пейзаж се допълва от палми и дъхави цветя. Водните спортове като каякинг, каране на водни ски и разбира се гмуркане са една от визитните картички на Египет. Топлите води на Червено море са богати на коралови рифове и разнообразни морски животни, които са истинска тръпка за търсачите на силни усещания. Можете да изберете и гмуркане до потънали кораби от Втората световна война или морски паркове с богата морска флора и фауна.


Код Хол, Големият бариерен риф

Едно от най-големите чудеса на природата – Големия Бариерен Риф край Австралия си е извоювало славата на най-доброто място за гмуркане в света. Морският „парк“ е разположен на площ от 350 000 кв.км. (над три пъти по-голям от площта на България). Защитеният рифт се обитава от десетки хиляди представители на морската флора и фауна. Над 350 вида корали изграждат рифа, който е най-големият жив организъм и може да се види дори от космоса. Водата край кораловия риф е кристално чиста, а при отлив някои от коралите изплуват на повърхността, което прави наблюдението им по-лесно.

Лейанг Лейанг, Борнео, Малайзия

Островът Лейанг Лейанг се намира на 300 км. северно от Кота Кинабалу, край бреговете на остров Борнео част от Малайския архипелаг. Изолираният остров в Южнокитайско море е кацнал на ръба на атол, който се издига на 2 000 метра от дълбините на океана. Лейанг Лейанг се състои от 13 коралови рифа, образуващи убедителна подводна панорама. Водният спорт е основна дейност на острова, който е превърнат в луксозен курорт. Туристите могат да се насладят и на красиви пернати обитатели от защитения парк за птици, който се намира на острова. Ако такъв вид приключения ви привличат, не се колебайте. Стягайте багажа и се отдайте на прелестите на подводния свят!

Вижте още:

Топ 7 на най-луксозните острови за почивка (ВИДЕО)

Тайланд - приказното царство с дива природа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Десет от най-посещаваните замъци в Европа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)