Голямото количество фибри в храната намалява риска от ранна смърт заради рак или сърдечносъдово заболяване, както и от диабет тип 2, съобщи Би Би Си, позовавайки се на новозеландски учени.
Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвното налягане и холестерола в желаните граници.
Фибрите са евтини и достъпни. Много малко хора обаче консумират необходимите за здравето минимум 25 гр дневно. А е добре количеството да е дори повече от 30 гр. Във Великобритания 30 гр фибри дневно приемат само 10 процента от хората.
Хапвайте круши, за да сте здрави (ВИДЕО)
Повече фибри има в пълнозърнестите храни, бобовите храни, подовете и зеленчуците. Една филийка пълнозърнест хляб съдържа 2 гр фибри, купичка варено броколи - 5 гр, 1 среден портокал - 3 гр, 1 купичка черен боб - 5 гр, една ябълка с кората - 4 гр, 2 моркова - 6 гр.
Учените от университетите на Отаго и на Дънди са анализирали 185 изследвания, извършени през предишните 40 години, както и резултатите от 58 клинични изпитания с повече от 4600 участници. Те описаха резултатите в сп. "Лансет".
Как трябва да се хранят жените според възрастта си
Хората, консумиращи много фибри, намаляват риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, инсулт, диабет или рак на дебелото черво с 16 до 24 процента. За всеки допълнителни 8 гр фибри в храната опасността от тези заболявания намалява с 5 до 27 процента.
Преди години фибрите били смятани за безполезни, освен за перисталтиката, защото човешкото тяло не може да ги усвоява. Те обаче предизвикват чувство на ситост и променят начина, по който се абсорбират мазнините в тънките черва. Най-значима е ролята им обаче в дебелото черво, където с тях се хранят чревните бактерии и произвеждат различни продукти, като мастни киселини с къси вериги, които се абсорбират от организма.
10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие
Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвното налягане и холестерола в желаните граници.
Фибрите са евтини и достъпни. Много малко хора обаче консумират необходимите за здравето минимум 25 гр дневно. А е добре количеството да е дори повече от 30 гр. Във Великобритания 30 гр фибри дневно приемат само 10 процента от хората.
Хапвайте круши, за да сте здрави (ВИДЕО)
Учените от университетите на Отаго и на Дънди са анализирали 185 изследвания, извършени през предишните 40 години, както и резултатите от 58 клинични изпитания с повече от 4600 участници. Те описаха резултатите в сп. "Лансет".
Как трябва да се хранят жените според възрастта си
Преди години фибрите били смятани за безполезни, освен за перисталтиката, защото човешкото тяло не може да ги усвоява. Те обаче предизвикват чувство на ситост и променят начина, по който се абсорбират мазнините в тънките черва. Най-значима е ролята им обаче в дебелото черво, където с тях се хранят чревните бактерии и произвеждат различни продукти, като мастни киселини с къси вериги, които се абсорбират от организма.
10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие