"Величие" се обяви за програмно правителство и биха предложили такова, ако третият мандат отиде при тях.

Това стана ясно по време на консултациите на президента с най-новата партия в Народното събрание.

Като най-малка парламентарна група те са и последни в серията срещи на "Дондуков" 2, преди Румен Радев да обяви връчването на първия мандат.
 

Величие
БТА


"Ниската избирателна активност е истинско предизвикателство, но за вас тези избори бяха успех, защото ви гарантираха място в парламента, за което ви поздравявам. Вече се очертаха няколко варианта за съставяне на правителство  - от правителство на малцинството, през програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа, през антиГЕРБ и ДПС коалиция, БСП също имат амбиции да участват в съставянето на правителството", обобщи Радев разговорите си до момента.

Лидерът на "Величие" обясни, че на този етап те не могат да подкрепят евентуално правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, тъй като са потърсили среща с Бойко Борисов, но искането е било отхвърлено.

"И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти поема. Не съдим Борисов за това решение, но не можем да подкрепим или да не подкрепим незнанието си", заяви Николай Марков.

Той смята, че едно експертно правителство би било "криене", зад което ще има коалиционни отношения, които по думите му не трябва да бъдат видими за широката общественост. "Това е вид популизъм и демагогия, която се разиграва в сграда на Народното събрание", смята Марков.

"Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели, задачи от лицата, които имат най-голямото доверие да го съставят. Като най-малки ние нямаме претенции да получим мандат, но ако се стигне до там да ни бъде връчен, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство, защото проблемите, които предстоят са най-важни целите. Живеем в тежки исторически времена, решенията трябва да бъдат високоотговорни, а аз виждам в парламента все повече хора, които не искат да носят отговорност и прехвърлят отговорността върху други институции или между себе си", добави лидерът на "Величие".

Държавният глава разговаря в понеделник и във вторник с представителите на ГЕРБ-СДС, на ДПС, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и на "Възраждане“.

По-рано днес президентът Радев разговаря с представителите на „Има такъв народ“. Очаква се да стане ясно кога Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня