Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т.нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Тази позиция разпространиха от правителствената информационна служба след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков.
 
Българските превозвачи на протест в Брюксел

На нея бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари и исканията им Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените поправки в пакета „Мобилност“, свързани с регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите.
 
България остава против промените в пакета „Мобилност“

Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Министърът на транспорта Росен Желязков лично ще присъства на протеста пред Европейския парламент.
 
По време на срещата е станало ясно, че ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и страни като Румъния, Полша и Унгария ще загубят голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния продукт, а нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място.

 


Защо наш евродепутат стана тираджия? (ВИДЕО)

"Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът Борисов.