На старта на 50-ото Народно събрание отново се стигна до патова ситуация с избора за председател, така както беше и в предходните два парламента. В 49-ото Народно събрание в крайна сметка на третия опит за председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, а в 48-ото - депутатите в крайна сметка достигнаха до консенсус да оставят за шеф на парламентарната трибуна дойанът Вежди Рашидов, на третия ден от първото заседание на тогавашния парламент.

Едва десетина дни след изборите и вече се повдигат и въпросителни ще върви ли страната ни към нови предсрочни избори, ако партиите не съумеят да сформират управляващо мнозинство и редовен кабинет. Въпросителните станаха още повече, след като от лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат. И това ден, след като от ИТН все пак отидоха на предварителни разговори с ГЕРБ-СДС относно подкрепа за евентуална подкрепа и участие в кабинет с първия мандат. Единствената друга партия, която откликна, беше ДПС. Нито ПП-ДБ, нито БСП  и "Възраждане" се отзоваха.

Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат

С "Величие" среща също не се състоя, защото Николай Марков поиска директна лидерска среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, а не разговори през контактни групи.

ГЕРБ и ДПС водиха разговори в понеделник, като беше отбелязано, че имат много "сходства" в идейните си виждания. След срещата Деница Сачева обяви, че е станало ясно, че с ДПС имат сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в Еврозоната, икономическия растеж, основан на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и други секторни политики.


„Възраждане” ще подкрепят правителство само с техен мандат и при пет условия

С отпадането на ИТН от уравнението, обаче, задачата за сформиране на кабинет с първия или втория мандат става още по-сложна. От "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че твърдо остават в опозиция, тъй като такава роля са им отредили избирателите. А от ИТН и "Възраждане" искат третия мандат, който се връчва на парламентарна група, избрана по преценка на президента, като вече от заявките на двете партии става ясно, че биха подкрепили кабинет само с техен мандат.

ГЕРБ-СДС разполагат с 68 депутати, а втората парламентарна сила ДПС - с 47. Математиката показва, че така събират 115 гласа - с 6 по-малко от минималните 121, за да може да бъде сформиран кабинет. БСП също категорично заявиха, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. Борисов предложи формула "експертен кабинет" , който да е надпартиен и призова повече партии да се включат в него, като го нарече "правителство на споделената отговорност".

Петков: Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии


Това означава, че козът е в партия "Величие", която разполага с 13 депутати. Депутатът от формацията Виктория Василева миналата седмица заяви, в ефира на БНТ, че няма да участват в правителство в ГЕРБ и ДПС, както и че ще постараят да реализират идеите си в опозиция.

Така изгледите за съставяне на редовен кабинет са все по-малко обещаващи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня