/ Десислава Крумова
Технологичен център София презентира във Видин идеята си за изграждане на професионален образователен център. В него ще повишават квалификацията си и ще придобиват нови специалности работници и служители от местни предприятия. А учениците от местните професионални гимназии ще имат възможност да се обучават практически.

Нова специалност ще има във видинския филиал на Русенския университет

Това заяви във Видин Видин Юрген Айзеле, ръководител на Технологичен център-София, представяйки концепцията си за учене през целия живот. Проучванията им са показали, че най-много търсене има на специалисти в сферата на селското стопанство.

Иван Панкев от Технологичен център София каза, че в проекта участват 14 партньори от 11 държави, които са по поречието на река Дунав. „Идеята на проекта се състои в това да се разберат възможностите за развитие на стартиращи предприятия в по-слабо развити райони от тези 11 държави.

Създават Северозападен регионален борд „Образование-бизнес” между три области

Вече се проведоха два кръга обучения с избрани кандидати, единият в София, вторият във Видин и тъй като не искахме всичко да приключи със завършването на проекта, г-н Айзеле успя да съдейства във Видин да се отвори професионален образователен център“, коментира Иван Панкев.

Идеята на участниците е до септември месец да се намери решение за юридическата регистрация на Центъра, като се предвижда финансирането да се извършва от самите работодатели, чрез средства по проекти и чрез чуждестранни инвеститори.

Панкев коментира, че проучването на Технологичен център София е установило, че най-големият проблем на местния бизнес е липсата на квалифицирани кадри. Представителите на Технологичен център София се  срещнаха и с представители на бизнеса, образователните, държавните и общински  институции във Видин.