с.Хайредин
с.Хайредин / Дарик Враца
Комисия, която да предложи решение за понижаване на нивото на подпочвените води, избиващи в имоти до река Огоста, организира кметството в с.Хайредин. От високото ниво са засегнати около 200 имота, подадените жалби са около 60, каза за Дарик кметът Тодор Алексиев. Проблемът е от няколко години. По случая през 2015 и 2016 година е имало и прокурорска проверка. Тя е била срещу неизвестен извършител, въпреки че според Общината тогава виновен е бил МВЕЦ Елена, който работи наблизо.

Преписката е прекратена поради липса на данни за извършено престъпление, а на базата на направените експертизи прокурорът е дал препоръки и към двете страни. Ръководството на централата е трябвало да  извърши подробни геоложки огледи на района на хидротехническото строителство, да проведе 5 геофизични изследвания, да издири и анализира литературна и геофондова информация за извършени в района хидрогеоложки проучвания и да състави нов доклад с оценка.
 
Община Хайредин е трябвало да изчисти и доизгради канализацията си за повърхностни води, която е съществувала в селото през 60-70 години на миналия век, защото според вещото лице точно нейната липса оказва основно влияние.  Освен това Общината е трябвало да изгради и защитни съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите на река Огоста по проект и разрешително още от 2008 година.  Това задължение е вменено на общините, респективно на  кметовете според Закона за водите.

За свършеното от МВЕЦ Елена са уведомили прокурор Николов с писмо от 16 януари 2017 година. Община Хайредин обаче не изпълнила прокурорското разпореждане. За Дарик кметът на Хайредин Тодор Алексиев обясни, че с настоящата комисия, в която влизат хидроинженери и геолози,  искат да бъдат максимално точни в това, което трябва да се предприеме в Хайредин, за да се реши въпросът генерално.
“Има и други фактори за високите подпочвени води като прекомерни валежи, общото глобално затопляне също има вина за цялата история. Това са фактори, които специалистите наблюдават от дълго време. Така, че нещата са комплексни и ние за да вземем едно стратегическо решение в сме сформирали екип от геолози и хидроинженери, които да кажат какво точно трябва да се предприеме.“, обясни Т.Алексиев и подчерта, че не са против МВЕЦ „Елена“, искат той да продължи да си работи, още повече, че от ръководството му вече няколко пъти посещават кметството с цел проблемът да намери своето решение.

Темата е обсъждана и на среща в кметството на 5 април, организирана след писма на кмета на Общината до областния управител, министъра на околната среда и водите, директора на Басейнова дирекция Плевен, директора на РИОСВ Враца, управителя на Напоителни системи клон Мизия, с искане за спешна реакция за спасяване на къщите на живеещите в района около реката хора. На срещата отново е посочена необходимостта от защитни съоръжения и канализация за повърхностни води. За Дарик от Басейнова дирекция Плевен съобщиха, че същия ден са извършили и поредна проверка  на МВЕЦ “Елена”, и нарушения на условията на издаденото по реда на Закона за водите разрешително, както и до сега, не са установени. “При последната проверка, на 5 април тази година, е констатирано, че МВЕЦ работи на 50% от мощността си, водното ниво в задбаражното езеро по монтирани нивомерни лати е под ограничителната работна кота 48 м. Същата е зададена до построяването на шлицови стени по ляв и десен бряг на р. Огоста в района на с. Хайредин.”, се подчертава в писмо до Дарик.

Категорично намерение за помощ при решаването на проблема на хората, живеещите в близост до река Огоста, изрази и собственикът на МВЕЦ Ивайло Йотов. По думите му стъпките за това са няколко и са ясно определени. “На първо място, принципно, решение трябва да се търси чрез съвместна работа за намиране на правилният изход от ситуацията. Основно нещо, около което всички се обединиха, е че работата на централа е стриктно съгласно разрешителните документи, че същата се контролира много често от различни държавни инстанции, никакви нарушения не са открити по нейната работа и всички условия по експлоатацията на съоръжението стриктно се изпълняват.“