В клиниката по токсикология всяка година лекуват около 800 души, пробвали самоубийство
В клиниката по токсикология всяка година лекуват около 800 души, пробвали самоубийство / vma-varna.bg

Около 80% от всички пациенти на клиниката по токсикология към варненската Военноморска болница са приети след опит за самоубийство чрез приемане на различни медикаменти или препарати. Това разкри в интервю за Дарик Варна полковник д-р Ивайло Въжаров, началник на „МБАЛ Военноморска болница”. Този процент на практика означава, че всяка година над 800 души от Източна България пробват да сложат край на живота си по този начин, тъй като общият брой на пациентите на клиниката по токсикология е около 1000-1200 души  годишно.

Според проучванията на психиатрите в скалата на тежестта на опитите за самоубийство отравянето не е на първо място, тъй като шансът за оцеляване е доста голям. С много по-голяма тежест, тоест с по-голям процент фатална развръзка, са опитите чрез обесване, скачане от високо и хвърляния на релси, където шансът за спасяване е почти нулев, разкри д-р Въжаров. При опитите за самоубийство чрез приемане на медикаменти шансът за спасяване на човешкия живот е много по-голям, за което значение имат вида на лекарствения препарат, дозата, която е приета, както и общото състояние  на организма. В някои от случаите при подобни опити се касае за желание да бъдат уплашени близките, коментира шефът на Военноморска болница.

Сред останалите 20 % от пациентите на клиниката по токсикология, която е една от трите в цялата страна, има доста натровени с гъби, както и прекалили с алкохола. Лекарите от отделението са спасявали препили с над 5 промила съдържание на алкохол в кръвта, въпреки че според медицинските учебници подобни цифри са несъвместими с живота. Случаите на натравяния с фалшив алкохол значително са намалели в последните години, но въпреки това не са изключение. През лятото зачестяват случаите на прекалили с алкохол чужденци, най-вече руснаци, сред които има и деца.

В другата клиника, с която Военноморска болница е уникална, а именно отделението по термична травма и пластична хирургия, годишно преминават около 700-800 души с изгаряния от цяла Източна България. Не липсват обаче и инцидентите с измръзвания, които са също много тежки. Всяка зима между 15 и 20 души, най-вече бездомници, биват приемани с измръзвания. В много от случаите се налага и ампутация.
При изгарянията най-сериозни са случаите с газови бутилки. Според специалистите над 60-70% изгаряния на тялото са фатални, но варненските медици са спасявали хора с повече от 80% термични травми.

Във варненската военноморска болница действа и отделение по хипербарна медицина или т.нар. Барокамера, където се лекуват предимно водолазни инциденти, но и много други болести, които нямат нищо общо с баротравмата – диабетно стъпало, различни интоксикации, други отравяния, както и заболявания на черния дроб.