Обвиняеми за този инцидент са трима души, сред които е и бившият кмет на Варна - Иван Портних
Варненският окръжен съд насрочи за 29 януари разпоредително заседание за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от съда.

Обвиняеми за този инцидент са трима души, сред които е и бившият кмет на Варна - Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Портних: Тръбопроводът във Варненското езеро е строен по проект от времето на тройната коалиция

На бившия кмет е повдигнато обвинение още, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи, като от това е последвала повреда в особено големи размери.

Другите двама обвиняеми за инцидента в езерото са управителят на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците, и служителка от същата фирма.

Жената е била член на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на тръбопровода по морското дъно. На двамата е повдигнато обвинение за документна измама в особено големи размери.

Обвинителният акт по случая е внесен във Варненския окръжен съд на 4 декември миналата година. Досъдебното производство е образувано през 2020 г. от Националната следствена служба. Внесените в съда материали са 114 тома.

Варна иска от държавата 24 милиона лева за вкопаване на тръбата под Варненското езеро

На заседанието на 29 януари тричленен съдебен състав ще трябва да реши дали да прекрати наказателното производство или да насрочи дело по какъв ред ще протече производството, дали на досъдебната фаза са били допуснати съществени процесуални нарушения, които са нарушили правата за подсъдимите.

На тримата обвиняеми е връчен препис от обвинителния акт. Разпореждане е връчено и на ощетените от престъплението - Министерството на финансите и Община Варна, които имат възможност да се конституират в процеса като граждански ищци. 
Мила Едрева, БТА