/ Община Варна
"Тръбопроводът във Варненското езеро, който отново предизвика замърсяване през миналия месец, вече функционира нормално", каза във Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който посети мястото на аварията заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Тръбата е само огъната, а не скъсана, обясни Димитров. По думите му, институциите са реагирали навреме и няма да бъдат налагани актове за забавяне на подадената информация за инцидента.

Започна ремонт на тръбопровода във Варненското езеро

Направените изследвания показват, че някои от показателите на водата в езерото са били със сериозни отклонения, но се нормализират. Според министър Димитров, през следващите няколко дни отново ще бъдат взети проби, за да се види дали показателите вече са стандартни.

"В момента никъде в страната няма проблем с осигуряването на достатъчни количества вода за питейни нужди", допълни Димитров. По думите му, всички 52 язовира с национално значение, които осигуряват 85 на сто от водния запас на страната, са достатъчно пълни.

РЗИ: Замърсяването на тръбопровода във Варненското езеро не се е отразило на зоните за къпане

Зам.-министър Нанков допълни, че все още не е категорично изяснено на кои от останалите съоръжения, които се ползват за стопански цели, трябва да бъдат направени пречиствателни станции.

По думите му, част от тези язовири могат да бъдат ползвани като резервни източници за снабдяване на населението с питейна вода.
БТА