/ БГНЕС
"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заявява бившият кмет на Варна Иван Портних, цитиран от пресслужбата на ГЕРБ. Изявлението му е по повод информацията, че заради замърсяването, предизвикано от спукването на тръбата в езерото, са повдигнати обвинения на трима души, включително на него.

Портних посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му. По думите му това е валидно и за избора на изпълнител и строежа на тръбопровода.

Той подчертава, че не е имал ангажимент по надзора върху изпълнението на проекта, нито е приемал въвеждането на обекта в експлоатация.

„Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб“, е посочено в позицията на Портних.

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. Бившият кмет посочва още, че в продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото. „И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария", предупреждава Портних.
Мила Едрева/БТА