Как се минават 100 км за 2 лева
Как се минават 100 км за 2 лева / Дарик Варна
Как се минават 100 км за 2 лева
40575
Как се минават 100 км за 2 лева
  • Как се минават 100 км за 2 лева

Да изминеш 100 км с автомобил само срещу 2 лева разход. Може да звучи като шега, още повече, че литър бензин струва близо 2,40. Това обаче е възможно и на практика. Доказва го варненец, който е преоборудвал колата си като електромобил.

За да пригоди своята Toyota Yaris да се движи на ток, Пламен Георгиев сменя блокиралия двигател и поставя електромотор. Ненужни стават охлаждащият радиатор, резервоарът, смазочната и отделителната системи. Смелата идея да направи свой собствен електормобил реализира с помощта на служители във фирмата си, занимаваща се с възстановяване и работа по автомобилни двигатели.

С едно зареждане колата на ток може да измине до 100 км. За това разстояние возилото изразходва 12 киловата енергия. Простите сметки показват, че електромобилът има разход от около 2 лева на 100 км. Преди път, зарядното на колата се включва в контакт, съвсем като мобилен телефон. За да се заредят напълно батериите са нужни 6 часа.

Цената на един комплект за преминаване от течно гориво на ток струва между 20 000 и 25 000 лева, като половината отиват само за литиево-полимерните батерии. Инвестицията обаче се избива за около 3-4 години, пресметнал е Георгиев.

Недостатък на самоделния електромобил е, че за по-дълъг път са нужни принудителни почивки и търсене на контакт с 220 волта, тъй като станции за презареждане у нас все още няма. Освен това използването по време на път на екстри като климатик, парно и радио скъсяват пробега.

Предимствата обаче могата да ви накарат за забравите за недостатъците. Освен уникално ниския разход, електромобилът пести от масло и антифриз. При движение в купето е напълно безшумно. Никак не е маловажно, че колата на ток не замърсява пряко околната среда.

Оказва се обаче, че това е вторият електромобил, който се движи по варненските улици. Кой е другият и повече по темата ще откриете в звуковия файл!