/ Дарик Варна, архив
Варна може да стане дестинация за винен туризъм, но може би някъде в бъдещето
Григор Григоров
100664
Григор Григоров
  • Григор Григоров
Около един милион лева са пропуснатите ползи за Община Варна през последните 10 години заради това, че наемите за общински жилища не са коригирани спрямо инфлацията. 

Това заяви независимият общински съветник Григор Григоров в предаването „Зала Пленарна” по Дарик. Според съответната общинска наредба, при натрупване на кумулативно на 5 % инфлация или дефлация, наемите на общинските жилища следва да се коригират с кметска заповед. Последната такава заповед е от август 2008 г. , а според НСИ за тези 10 години натрупаната инфлацията е 17 на сто.

Според Георгиев, става въпрос за сериозен пропуск от страна на кметската администрация, а пропуснатите ползи за Общината са в особено големи размери, смята местният депутат.

По негови изчисления Варна разполага с общо 130 000 кв.м. общински жилища, а цената на квадрат от 2008 г. се изчислява на базата на 0.60 лв. Крайната сметка е за около един милион лева пропуснати ползи.

Сигналът на Григоров до прокуратурата, свързан с неправомерни сделки с общински жилища във Варна, е бил поет от прокуратурата в Шумен, след като цялата правораздавателна система си направила отвод, по обясними причини.

Преди два месеца Шуменската прокуратура излязла с постановление, с което отказала да образува производство за престъпление, посочи Григоров. Той уточни, че въобще не е бил викан в обвинението, за да разкаже или покаже нещо, свързано със сигнала.  

Като положителен резултат той отчете фактът, че след подаване на сигнала до прокуратурата, продажбата на общински жилища на „незначителни” цени е спряла. 

Общинският съветник заяви, че подготвя жалба до Апелативна прокуратура, в която ще бъдат посочени само обстоятелствата, които според Григоров  и консултантите му представляват престъпление.

Сред тях е и начинът, по който са продавани общинските жилища. Продажните цени не са били определени от Общинския съвет, както се прави при всички разпоредителни сделки. 

ВИС и СИК превзели зоната около Морска гара, алармира съветник

По-важно е да бъде направена инфраструктурата в кв.”Изгрев”, отколкото рибарското пристанище в „Аспарухово”. В Западна промишлена зона инфраструктурата също е в отвратително състояние, коментира Григоров.

„За мен е важно не да правим едни лъскави булеварди. Това също е важно. Но трябва да имаме някакви приоритети. За мен по-голям приоритет са хората, които не живеят в условия, адекватни за 21-и век”, коментира Григоров. Като места, където трябва да се направи повече за инфраструктурата, той посочи и местностите Траката и Евксиноград. 

„Общината винаги залага на едни големи проекти, които според мен не са целесъобразни. Залага на тях, за да може фирма „Хидрострой” да може да получава голям процент от бюджета на Варна”, смята независимият общински съветник.

Шефът на общинската комисия по антикорупция: В съществуването й няма смисъл

Варна може да стане дестинация за винен туризъм, но може би някъде в бъдещето. Имаме всички климатични, географски и други изисквания, но трябва много работа и инвестиции в този труден бизнес, смята Григоров, който се занимава с винопроизводство.

По отношение консумацията на вино българите са вече много грамотни, в сравнение с преди 10 години.  Като цяло нашенецът харесва ароматни вина с по-нисък алкохолен градус. 

Туристите пък са любопитни и имат интерес към местните вина. Искат виното да е локално и да опитат различен вкус, ако са познавачи.  Французи и скандинавци с много голямо удоволствие опитват червени вина и през лятото. 

„Ако сме последователни и типичната българска лакомия да забогатеем бързо не взима връх, а си поставим дългосрочна стратегическа цел, да докажем, че България е производител на устойчиви качествени вина, съм сигурен, че бъдещето е бляскаво”, коментира бизнесменът, който е първи мандат общински съветник. 

Целият разговор с Григор Григоров е в прикаченото аудио.