ВМРО срещу найлоновите торби
ВМРО срещу найлоновите торби / снимка БТА
Старозагорските воеводи ще настояват за данъчни облекчения от 10 % на търговците, които заменят сегашните найлонови торбички с алтернативни, направени от био- или оксоразградими материали.

Необходимо е Общинският съвет за приеме предложението им за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси.Това може да стане по време на предстоящата извънредна общинска сесия, информира председателят на местната структура на ВМРО и общински съветник Кристиан Петков.

Ние, българите, с особена "любов"  наричаме торбичките шумолящи. И това е така, защото те шумолят от клоните на дърветата, когато вятърът ги закичи там.Шумолят от Ивановден до Коледа. Шумолят, когато комшийката реши да съкрати пътя си до кофата за буклук и метне заветните си семейни отпадъци през терасата.

В няои български общини проблемът с найлоновите торбички вече е решен.

Началото е сложено в Ирландия през 2002 година.Малко след това инициативата подемат в Австралия, където изцяло забраниха ползването на найлоновите торби в хранителните магазини, а през март миналата година Сан Франциско стана първият град в САЩ, в който се забрани употребата на найлонови торбички в супермаркетите.В Калифорния проблемът се уреди със закон , а в края на миналата година Ню Йорк се включи в световната тенденция.

Данните са повече от стяскащи: срокът на разграждане на найлоновите торби в природата, според Американската агенция за защита на околната среда, варира между 150 и 1000 години.

Торбичките,използвани на година по света стигат да 1 трилион.

Преходът към биологично разлагащи се пакети ще спести 1 700 000 л. петрол годишно, а количеството боклук, който се заравя в земята ще намалее с 1 400 тона годишно.

В прикачения звуков файл може да научите още за инициативата на ВМРО.