Стартира информационната кампания за саниране на жилищата
Стартира информационната кампания за саниране на жилищата / DarikNews.bg, архив

За втора поредна година Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове". Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

От 29 май до 1 юни в Стара Загора ще бъдат проведени информационни дни, в които ще има и срещи с управители на етажната собственост. На тях ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата.

Целта на информационните дни е повече граждани да се запознаят с предимствата и възможностите на проекта. Стремежът е администрацията да отиде при гражданите, да им представи проекта и да отговори на всичките им въпроси. Експертите на Министерството ще бъдат на разположение през целия период на проекта, ще подпомагат и консултират желаещите на всеки етап от прилагането му.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е увеличен и собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда вече ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

Промяната няма да се отрази на броя на планираните за обновяване сгради. Индикативните бюджети на всички одобрени до момента сгради ще бъдат актуализирани съгласно новото разпределение на финансирането

Към 21 май 2013 г. са подадени 211 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града,

115 от тях са одобрени и 16 са отхвърлени, поради недопустимост на сградите. Само в 6 града няма подадени заявления - Велинград, Ловеч, Силистра, Петрич, Търговище и Ямбол.

Най-много са подадените заявления в София - 59, следват Пловдив - 15, Бургас-14, Благоевград и Варна - 13, Смолян - 12, Хасково - 10.