Пациентка от Стара Загора и нейният лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование.

Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика.

Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19 (ВИДЕО)

Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития - това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В старозагорската история участват Господинка Ганчева – пенсионирана медицинска сестра. Тя е типичният пациент със Сърдечна недостатъчност, споделя нейният лекуващ лекар - д-р Михаил Михалев, специалист по вътрешни болести и кардиология от МБАЛ „Тракия“.
 
Развила е заболяването вследствие на исхемична болест на сърцето, диабет, трудно контролирано високо кръвно налягане. Преди години възможностите за помощ на тези пациенти са били силно ограничени. Но благодарение на новите здравни технологии и самодисциплината Господинка се чувства добре, отдава се на своята страст - готвенето и се радва на децата и внуците си.

Специалисти: Ниска е смъртността там, където кардиолози участват в лечение на COVID-19

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката - това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност
. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.

Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. Д-р Михаил Михалев апелира - движете се, ходете поне 5 км на ден, защото хората в днешно време престанаха да се движат.

А Господинка Ганчева е благодарна на своя лекар и му желае здраве, за да помага и на други като нея.