Валидираха пощенска марка за фестивала „Сурва в Перник
Валидираха пощенска марка за фестивала „Сурва в Перник / снимка: Dariknews.bg, Перник, Ели Ташева

Валидираха пощенска марка, посветена на 50-годишнината от създаването на фестивала „Сурва", който традиционно се провежда в края на януари в Перник. Пощенското филателно издание включва пощенска марка и блок, специален печат и илюстрован плик. Марката е в тираж от 10 500 броя и е с номинална стойност 1.50 лева.

В Пернишко е Сурва

В церемонията по валидирането участваха зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, кметът на Перник Вяра Церовска, изп. директор на „Български пощи" Деян Дънешки и авторът на проекта Людмил Веселинов.

„С марката, която валидирахме днес, Перник ще стане известен не само с въгледобива, металургията и вицовете, но и с МФМИ „Сурва", каза зам.-министърът на транспорта Валери Борисов, чийто корени са от Пернишко.

ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност

Авторът на проекта Людмил Веселинов заяви, че изработването на марката за него е било удоволствие. На нея е изобразена традиционна сурвакарска маска от региона, а върху пощенския плик - характерните за Сурва чанове.

„Освен че пощенската марка ще играе ролята на своеобразен посланик по света, тя е и уважение към традициите на ФЕКГ, чийто президент Хенри ван дер Кроон е един от големите колекционери на пощенски марки", каза Веселинов.