В Пернишко е Сурва
В Пернишко е Сурва / снимка: БГНЕС, Dariknews.bg, Ели Ташева

В 53 села в област Перник ще запалят тази вечер сурвакарски огньове за зимния обичай Сурва. Маскирани дружини ще заиграят около огньовете, празникът ще продължи и утре с обхождане на къщите с наричания за здраве.

В края на седмицата в Радомир и Брезник ще има общински сурвакарски празници.

Кулминацията на пернишката Сурва ще бъде от 29 до 31 януари в маскарадната столица - Перник, която ще бъде домакин на 25-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри. Тази година се честват и 50 години от първия маскарад в Перник.

ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност

В началото на декември миналата година обичаят "Сурва" беше включен в списъка с нематериални човешки съкровища на ЮНЕСКО.

Предстоящото зрелище бе възвестено със звънци и страховити маски от центъра на София. Първата от поредицата изяви, включени в програмата на 25-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри, е фотоизложбата "50 години Сурва", организирана от община Перник под домакинството на Националния дворец на културата.

С 50 снимки, емоцията на преобразяването, на хилядолетната традиция и предаването й през годините от баща на син представят в изложбата Йоана Такова и Снежанка Борисова. Фотоизложбата ще остане в НДК до 22 януари, след което ще бъде експонирана в Перник в дните на фестивала в края на януари. С откриването на изложбата кметът на Перник д-р Вяра Церовска обяви и старта на празника "Сурва" от сърцето на София.

В Пернишко е Сурва
netinfo

„Щастлива съм, че от НДК мога да кажа: Заповядайте в Перник и с изложбата от фотоси да възбудим любопитство към Перник, към традициите и да заредим гостите си с емоцията на магията "Сурва", каза кметът д-р Церовска. На откриването на фотоизложбата присъстваха Людмил Веселинов - член на директорския борд на НДК, народният представител Ирена Соколова, областният управител на Перник Александър Александров, зам.-министърът на културата Боил Банов и зам.-министърът на транспорта Валери Борисов, представители на пернишката общинска администрация, приятели на фотографията.

С грохота на звънците си, раздрънкани в танц, старт на пернишката "Сурва" от НДК дадоха маскарадните групи на Батановци и село Драгичево. Със стъпването си на площада пред културната институция, перничани бяха заобиколени от много хора, захласнати от зрелището.

Над 20 000 снимки на маскирани има в архива си Йоана Такова, която снима "Сурва" от 2010 година. Авторката има слабост към кукерите от Ямболско и Банско, към колорита им. „Искам със снимките си да предам заряда, който носи Сурва", каза Йоана.

Снежанка Борисова първо насочва обектива си към лицата на маскираните. Фотообективът й проследява зрелището в Пернишко от 2008 година. Израснала съм с тази традиция и фотосите не могат да се определят като снимки на персонажи, каза Снежанка. Това е емоция, категорична е талантливата фотографка, която не се ангажира да определи с точност колко са хилядите снимки, вдъхновен от Сурва.

„Със специално внимание съм към децата, които следват родителите си в традицията, желанието ми и е да "хвана" в снимките вълнението им", допълни Снежанка.

В Пернишко е Сурва
netinfo