/ община Сливен
Сребърна обеца, монети от 11 век и битова керамика откриха сливенските археолози при проучване на  крепостта Туида, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков. Открити са и основи на нова голяма постройка, чиито зидове са около 80 см.

По думите на Сираков, сградата е пострадала при сериозен пожар. На място са открити овъглени греди и парчета керемиди. При разкопките е открита и средновековна сребърна обеца, типична за периода, а също и две бронзови монети.

Продължават археологическите проучвания на крепост „Туида” и през този сезон

Едната от тях е във формата на коруба. Намерени са и рога на благороден елен, чиято реставрация и консервация ще бъде извършена от сливенски реставратор в работилницата на музея.

Сред находките са и предмети, даващи информация за живота и бита на хората по това време, съобщи Сираков. Открити са тежести за рибарска мрежа, а също и тежести за стан, прешлен за вретено и много битова керамика.

”Всичко това е доказателство, че в Туида е кипял живот, и е била значима за района”, посочи още Николай Сираков. В края на 6 и началото на 7 век крепостта Туида е била тотално опожарена, а по-късно възстановена, до окончателното и напускане през 13-14 век.

На този етап крепостта е разкрита, проучена и консервирана на много малък процент и целите на археолозите са ежегодно да се извършват проучвания до пълното разкриване на обекта.

През миналия сезон бяха открити 5 византийски монети от 11 – 12 век и много строителна и битова керамика. Археологическите  разкопки се финансират изцяло със средства на РИМ-Сливен. Около 6 000 лв. за осигурени за проучванията. Намеренията на музея са догодина проучванията да продължат.