Сградите в Шумен са устойчиви на трус от седма степен по скалата на Рихтер
Сградите в Шумен са устойчиви на трус от седма степен по скалата на Рихтер / netinfo

Сградите в Шумен са устойчиви на земетресение от седма степен по скалата на Рихтер, каза за Дарик инж. Тодор Тотев - старши експерт „Промишлено и гражданско строителство" към община Шумен. По думите му, за всички сгради, проектирани и строени след 1987 г., когато бе силното земетресение в Стражица, са въведени нормативни изисквания, според които сградите трябва да бъдат устойчиви на трусове.

„Според статистически данни от последните 100 г., за земетресенията в България, страната е разделена на райони с различни изисквания за сеизмична устойчивост на сградите", обясни инж. Тотев. Според това райониране, Шумен попада в средна зона на сеизмична активност и се изисква сградите да бъдат устойчиви на трусове от седма степен по Рихтер.

Инж. Тотев обясни още, че общината няма задължение да укрепва сгради, строени преди 1987 г., но ако живущите в такава постройка имат желание и средства, могат да направят подобно укрепване. „Категорично няма сгради в Шумен, строени след 1987 г., които да не отговарят на нормативните изисквания", допълни инж. Тодор Тотев. Той каза още, че по сигнали подадени от граждани и институции, се сформира експертна комисия, която проверява за състоянието на постройките на територията на общината. „Ако се окаже, че някоя сграда не е годна за обитаване, по закон, тя трябва да бъде съборена", каза още инж. Тотев.