Организират занятия за подготовка на учениците в случай на бедствие
Организират занятия за подготовка на учениците в случай на бедствие / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Среща за извършване на преглед на предприетите действия за повишаване сигурността на учебните заведения на територията на Област Русе се проведе в областна администрация.

Инициатори са Областният управител и някои директори на училища в Русе в следствие на трагичния инцидент в Сливен и нападенията в Париж.

Срещата беше водена от доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, подпомогнат от Явор Янчев – заместник областен управител.

Участие взеха ръководителите на службите за бързо реагиране, в т.ч. на ОД на МВР Русе, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ и Регионален център „112“, Регионален инспекторат по образованието – Русе и директорите на по-големите училища в града.

Областният управител акцентира на споделената отговорност, която отделните страни носят при създала се кризисна ситуация, като около това единодушно се обединиха участниците в дискусията. Всеки имаше думата за задълбочен анализ на ситуацията и доклад относно мерките, предприети за обезпечаване готовността за реагиране при кризисни ситуации.

В следствие на конструктивния диалог бяха оформени следните решения за последващи действия:

1. Регионален инспекторат по образованието Русе, с методическата подкрепа на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, да подготви подходяща по съдържание заповед до директорите на училища за провеждане на занятия с практико-приложен характер с учениците, учителите и персонала на съответното училище с основен акцент организирано извеждане на децата в случай на бедствие;

2. Областна администрация – Русе, със съдействието на Регионален инспекторат по образованието Русе, да подготви подходяща по съдържание заповед до кметовете на общини в Област Русе за подобряване на пропускателния режим в училищата, вкл. и мерките, свързани с огражденията, входовете и изходите на училищните дворове;

3. Директорите на училища в Област Русе с координиращата роля на Регионален инспекторат по образованието Русе да предложат мерки за промяна на организацията на движението пред и около училищата, както и разрешаване въпроса с контейнерите в непосредствена близост до МГ „Баба Тонка“;

4. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да подготви „инструкция“ с подходящо съдържание, която да окаже методическа подкрепа за провеждане на обучителните тренировки в случай  на инциденти и бедствие в училищата. Да се обърне особено внимание на извеждането на децата и обезпечаването на аварийните изходи на учебните сгради;

5. Да се направи преглед на начина, по който е организирано раздаването на индивидуалните средства за защита в случай на бедствие.