Три абитуриентки от ГПЧЕ с награда от състезание по химия, заминават за Франкфурт
Три абитуриентки от ГПЧЕ с награда от състезание по химия, заминават за Франкфурт / netinfo

Три абитуриентки от ГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград спечелиха две награди от национално състезание по природни науки „Наука на сцената” в Севлиево.

В раздел „Химия” Люба Димитрова, Симона Стоянова и Десислава Досева от 12”Б” клас са участвали с компютърна презентация и доклад на тема „Тежките метали и влиянието им върху човешкия организъм”. Спечелили са съответно трето и второ място, като втората награда им дава право да представят България на Международния фестивал „Наука на сцената” във Франкфурт в края на април. Разходите са за сметка на организаторите, а транспорта ще е от ГПЧЕ – обеща на момичетата директорът на училището Пейчо Георгиев.

Той бе организирал посрещане с шпалир за трите призьорки и тяхната учителка по химия Ивелина Иванова. С цветя и аплодисменти по-малките ученици от паралелката с английски и немски език – 9 „Б” – поздравиха Люба, Симона и Деси. Трите признаха, че освен г-жа Иванова в подготовката за състезанието им помогнал и помощник-директора Добромир Донев, който направил основите на пирамидата, включена в презентацията им.
Председател на журито, оценило трите разградчанки по достойнство, е бил бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Лалев. И трите момичета ще кандидатстват медицина в българско учебно заведение.

Заради умората от състезанието през уикенда те получиха разрешение от школския директор само да присъстват днес в часовете, без да бъдат изпитвани.