Водата във всички населени места в община Карлово вече е годна за пиене и готвене, съобщиха от РЗИ-Пловдив.

Стана ясно кога бедстващите села в Карловско ще имат вода

Направени са две последователни проби, които са показали добри физико-химични и микробиологични показатели.

На това основание РЗИ вдига наложената след наводненията от 2 септември забрана за използване на водата от водопроводната мрежа за друго, освен за битови нужди.

Припомняме, че кметът на Карлово и председател на общинския Кризисен щаб д-р Емил Кабаиванов се срещна на 27 септември с Ангел Стоев, областен управител на Област Пловдив.

На срещата, в която участва и управителят на ВиК-Пловдив инж. Огнян Кулишев, бе обсъдено възстановяването на водоснабдяването в пострадалите от бедствието карловски села Богдан, Каравелово и Слатина.

Взето е решение Общината да поеме аварийния ремонт на водопровода, тъй като ВиК-Пловдив няма техническия капацитет да го изпълни. Дружеството поддържа само аварийни екипи и малогабаритна техника и настоящата авария е над възможности им.

След потопа в Карловско: Настаняват първите бедстващи семейства във фургони

Средствата ще бъдат осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и се очаква задачата да бъде изпълнена в рамките на месец.

С временния водопровод ще бъде възстановено на 100% водоснабдяването в Богдан, Каравелово и Слатина. След това ще започне проектиране и изграждане на изцяло нова водопреносна мрежа в трите села.