Над 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията жители на селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово в община Карлово, съобщи Ясен Сливенски - директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст.

Заради проливните дъждове: Частично бедствено положение в пет села в Подбалкана

"Най-засегнатите домакинства са около 400 и те ще имат възможност за финансово подпомагане, като то ще е в размер на малко повече от 800 лева", обясни Сливенски. Той добави, че ще бъдат предоставени и средства за почистване, дезинфекция и всичко, което е необходимо за лични предпазни средства.

По думите му ще продължи и психо-социалната подкрепа, която се оказва от психолози към БЧК Пловдив. "Преди малко разговарях с колеги от Пловдив и в момента те са там и оказват психо-социална подкрепа на нуждаещите се и раздават хранителни продукти", каза Ясен Сливенски.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма.

Президентът посети наводнените населени места в Карловско

Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата.

БЧК помага на пострадалите от първия ден на бедствието.
БТА