Панаирът обжалва във ВАС  300 000 лева санкции  за злоупотреба с монопол
Панаирът обжалва във ВАС 300 000 лева санкции за злоупотреба с монопол / netinfo
Две санкции на обща стойност 300000 лева за нарушения на антимонополното законодателство наложи на "Международен панаир Пловдив" Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от пресцентъра й. Панаирът ще обжалва глобите във Върховния административен съд, казаха от дружеството. 

"Международен панаир Пловдив" АД притежава господстващо положение на пазара за предоставяне на услугите “право на изграждане”, “заверка на проект” и “изграждане на изложбени конструкции”.

КЗК е установила, че дружеството се е възползвало от господстващото си положение на пазара при предоставяне на услугата "изграждане на изложбени конструкции”. Панаирът е повишил цената й само спрямо конкурентните фирми, а е запазил своята пакетна цена за право и за изграждане на изложбените конструкции. По този начин националният изложбен център елиминира реалната конкуренция, като я лишава от печалби, пише в становището на антимонополистите. От панаира оспорват констатацията и посочват, че дружеството, в което акционер е и държавата, изпълнява основната си задача да представя българската икономика в партньорство с други фирми, чиито права не са били накърнявани. Фирмите, изграждащи щандове и бунгала на територията на панаирното градче,  работят по регламент, фиксиран в Общите условия и тарифи за участие в различните прояви и с договори, с които са приели вписаните права и задължения на страните, се казва в позицията на "Международен панаир Пловдив". Нито веднъж досега дружеството не е отказало на външна фирма да изгражда щандове, въпреки правото си да избира своите контрагенти съгласно изискванията за безопасност, коректност и качество на изграждане, посочват юристите на пловдивския панаир.

Втората глоба му е наложена заради липса на ясна регламентация на правото на отказ на "Международен панаир Пловдив" АД да сключва договори за изграждане на изложбени конструкции, както и на правото на едностранно изменение на Общите условия и тарифите. Това дава възможност на дружеството да налага нелоялни търговски условия и едностранно да изменя договорните условия, включително и цените, във вреда на интересите на изложителите. На този принцип - с правото на едностранни промени и своевременно уведомяване на клиентите, работят повечето големи компании и финансови институции в България, контрират юристите на панаира.

КЗК се е самосезирала след протеста на белгийски фирми срещу увеличението на цените преди година и след писмо от Посланика на Кралство Белгия, Н. Пр. Филип Беке, както и по сигнал от Филип Суинен, президент на Големия регион и по молба на “Асоциация на фирмите за панаирни и изложбени услуги – България”.

КЗК постанови прекратяване на нарушенията.