Двама от деветимата роми, задържани заради мелето в Асеновград,  с парична гаранция, останалите – зад решетките
Двама от деветимата роми, задържани заради мелето в Асеновград, с парична гаранция, останалите – зад решетките / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Останалите 7 арестувани остават зад решетките
меле Асеновград
94188
меле Асеновград
  • меле Асеновград
След повече от 6 часа заседание, Пловдивският окръжен съд остави в ареста 7 от 9-мата роми, които бяха арестувани заради мелето и побой в Асеновград над млади гребци и техните родители. Задържани остават Яшар, Исмет, Васил, Костадин, Емрал, Абдраман и Стефан. Повдигнатите обвинения са за хулиганство, за причиняване на средни телесни повреди и за закана за убийство.

Съдът  намери, че има обосновано предположение всеки от обвиняемите да е извършил това, в което е обвинен. Освен това съществува реална опасност те да извършат престъпление.

меле Асеновград
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Двама от задържаните - Ангел и Славчо, излизат от ареста срещу парична гаранция, съответно от 3 000 и 1 000 лева. Данните за личността на обвиняемите не налагат извод за опасността от извършване на престъпление да е с такава интензивност, която да налага мярка за неотклонение задържане под стража. Славчо страда от тежко заболяване, което не би могло да се лекува, ако спрямо него бъде постановена мярка задържане под стража, постановиха още магистратите.

За разлика от предишното съдебно заседание в Асеновград, където Районният съд остави обвиняемите в ареста, днес деветимата мъже бяха докарани в съдебната зала без маски на лицата. В тяхна подкрепа в съдебната зала дойдоха техни роднини, които отказаха какъвто и да било коментар.

меле Асеновград
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Разширеният репортаж по темата, както и какво заяви Красимир Елдъров – защитник на двама от обвиняемите, чуйте в звуковия файл.