/ СИДП
Причината за недоволството, е въведената забраната на добив на дървен материал
В неделя няма да се блокира главният път Девин-Доспат, в района на Борино, както предварително бяха обявили от Инициативния комитет.

В Борино плашат с блокада на пътя заради забраните за дърводобив

Причината за недоволството, е въведената забраната на добив на дървен материал, заради намиращото се на близо огнище на Африканска чума по свинете.

„На този етап се въздържаме от реални протестни действия, но положението е нетърпимо. Изчакваме да видим, как ще се спазят обещанията за доставка на дърва за огрев от други райони, като се надяваме това наистина да се случи без оскъпяване.

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

Категорично оставаме в стачна готовност и ако не се вземат необходимите мерки за снабдяване на населението с дърва за огрев, ще предприемем реални протестни действия“, коментираха от Инициативния комитет.

Според последни данни, близо 2/3 от населението на Община Борино на този етап не е подсигурено с дърва за огрев, като недоволството на хората е насочено и към местното Държавно горско стопанство, което е започнало издаването на разрешителни за добив едва през юли.

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Припомняме ви, че през седмицата кметовете на населени места, както и представители на дърводобивния и преработвателния бранш и лицензираните лесовъди от територията на родопската община, разпространиха нарочна Петиция, с която изразяват недоволството от случващото се.

„Няма как да се съгласим и да бъдем безучастни при наложената забрана за извършване на дърводобивни дейности в горите от страна на МЗХГ и БАБХ, поради факта, че около 80-90% от малкото останало население на общината е заето и се препитава от тази сфера - горите на Родопите и ако една такава забрана ще доведе до обезлюдяване, безработица и фалити на предприятия.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

При прекратяване дейността на нашите предприятия за определено време, възстановяването на работния процес ще бъде невъзможно. В същото време ще бъде прекратена борбата с насекомите вредители в горите и това ще бъде предпоставка за възникването на каламитет. Забраната за паша на едър и дребен добитък ще постави стопаните им в положение на безизходица.

На туристическия бранш ще бъде нанесен непоправим удар, както и на земеделските производители“, са казва в част от петицията. Според подписалите се пот протестното писмо, няма смисъл от прилагането на подобна забрана при положение, че на територията на Област Смолян няма нито една голяма свинеферма, а плътността на дивата свиня на територията на ловностопанските райони на ловните дружини (ловните сдружения) също е ниска.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

„Има по-голяма численост на популацията от дива свиня в ловностопанските райони на държавни ловни стопанства, ловностопанските райони на оградени площи (БИСД) и ловностопанските райони на дивечовъдни участъци.

В същото време мечките, вълците, чакалите, лисиците, и разни мършоядни птици играят роля като евентуални приносители на зараза“, се казва още в Петицията.
 
Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

От местната власт вече са инициирали среща с представители на изпълнителната власт за запознаването им с нагнетената обстановка в Община Борино, като искат промяна на нормативната уредба в полза на хората.

От Инициативния комитет са инициирали и подписки във всички населени места в Община Борино, като през идната седмица очакват предприети реални мерки от властта, които да са в полза на местното население, в противен случай престъпват към реални протестни действия.